Vi alla lever i en digitaliserad värld där det är svårt att föreställa sig ett liv utan internet, smartphones och sociala medier. Därför är det idag extremt viktigt att ha grundläggande kunskaper i den digitala världen. De grundkunskaper du bör känna till är din integritet på nätet, cybersäkerhet och hur man använder internet på ett säkert sätt. Det finns flera hemsidor som kan lära dig grundkunskaper inom den digitala världen, ett bra exempel är Viktormarketing.se.

De flesta människor använder internet dagligen, oavsett om det är för arbete, skola eller bara för att hålla kontakten med vänner och familj. Det är viktigt att vara medveten om de faror som är förknippade med internetanvändning, till exempel cyberbrottslighet och bedrägerier på nätet. Det finns åtgärder som du kan vidta för att skydda dig mot dessa hot.

Det är också viktigt att vara medveten om din integritet på nätet. När du använder internet delar du personlig information med webbplatser och andra personer som kan få tillgång till den. Du bör endast dela med dig av information som du är bekväm med att dela med dig av, och du bör vara försiktig med vilka webbplatser du besöker och vilka länkar som du klickar på.

Skydda din integritet på nätet

Att skydda sin integritet är viktigt, men det kan vara svårt att göra det. Som tur är finns det åtgärder som du kan vidta för att skydda din information.

Det första steget är att välja starka lösenord för dina onlinekonton. Ett starkt lösenord är minst åtta tecken långt och innehåller en blandning av stora och små bokstäver, siffror och symboler. Du bör aldrig använda samma lösenord för mer än ett konto. Har du svårt att komma på lösenord kan du använda en digital lösenordsgenerator. Se exempel här.

Ett annat sätt att skydda din integritet är att vara försiktig med vilka webbplatser du besöker och vilka länkar du klickar på. besök endast webbplatser som du litar på och var försiktig med att klicka på länkar i e-postmeddelanden eller inlägg i sociala medier. Om du är osäker på om en webbplats är säker kan du göra en snabb sökning för att se om andra har rapporterat att den är osäker.

Du bör också vara försiktig med vilken information du delar med dig av på nätet. Tänk noga efter innan du delar med dig av personlig information, till exempel din adress, ditt telefonnummer eller ditt födelsedatum. Om du måste dela med dig av denna information, se till att du vet vem som kommer att få tillgång till den och hur den kommer att användas.

Slutligen bör du hålla din programvara och säkerhet uppdaterad. Installera säkerhetsuppdateringar för ditt operativsystem och dina program så snart de släpps. På så sätt kan du skydda dig mot nya hot som kan uppstå.