När du behöver lite extra pengar är den snabbaste och enklaste lösningen ofta att ta ett lån. Alla lån är dock inte lika – vissa har strängare krav än andra. Om du funderar på att låna pengar direkt från en långivare är det viktigt att veta vad de kommer att leta efter. I den här artikeln kommer vi att diskutera de grundläggande kraven som de flesta långivare kommer att kräva. Tänk på att varje långivare kan ha olika kriterier, så det är alltid bäst att kontakta dem direkt för att ta reda på vad som krävs.

Du måste vara myndig

Du måste vara myndig vanligtvis 18 år eller äldre – för att låna pengar. Detta beror på att finansiella avtal betraktas som juridiskt bindande avtal och att minderåriga inte får ingå sådana avtal.

Inkomstkälla

Det första och viktigaste kravet är att du har en stadig inkomstkälla. Det kan vara från ett heltidsjobb, ett deltidsjobb, handikappförmåner, barnbidrag osv. Långivarna behöver veta att du har en regelbunden inkomst så att de kan känna sig säkra på att du kommer att kunna betala dina lån i tid. De kräver ofta inkomstbevis i form av lönekuvert, skattedeklarationer eller kontoutdrag.

Kredithistorik

Det andra kravet är att du har en god kredithistorik. Det innebär att du har gjort alla dina tidigare lånebetalningar i tid och i sin helhet. Om du har en historia av sena eller uteblivna betalningar kommer detta sannolikt att diskvalificera dig från att låna pengar. Långivarna använder din kredithistoria för att bedöma ditt ekonomiska ansvar och om du kan förväntas betala tillbaka ditt lån.

Återbetalningsförmåga

Slutligen vill långivarna se att du har förmåga att betala tillbaka ditt lån. Detta innebär att du har tillräckligt med disponibel inkomst varje månad för att täcka både dina vanliga utgifter och ditt lån återbetalningar. Långivarna tittar ofta på dina kontoutdrag för att få en uppfattning om dina konsumtionsvanor och om du har råd att ta på dig ytterligare skulder.

Om du kan uppfylla alla dessa krav bör du inte ha några problem med att låna pengar direkt från en långivare. Kom bara ihåg att shoppa runt efter de bästa räntorna och villkoren innan du binder dig till något. Kontrollera alltid att du har råd med återbetalningen innan du tar ett lån.

Lån är inte för skojs skull!

Det är ett legitimt sätt att få lite extra pengar när du verkligen behöver det. Men om man inte hanterar det bra kan det bli en belastning. Att ta ett lån på internet är enkelt och okomplicerat, speciellt med Lendo privatlån. Du blir lätt frestad av annonser och när du först ser en annons följer de dig tills du tar ett lån. Men att ta ett lån borde vara en absolut nödsituation. Om du inte har några andra alternativ kan ett lån vara bäst, men försök hitta andra alternativ först.

Om du tar ett lån utan att veta konsekvenserna kan du sätta dig i skuld resten av livet. Det gör att du kommer att ha svårt att teckna abonnemang, köpa bostad, lägenhet eller andra där en kreditprövning krävs.