Fönsterputsning kan vara en svår uppgift. Det är viktigt att rengöra dina fönster regelbundet för att behålla deras utseende och släppa in naturligt ljus i ditt hem eller kontor. Här är några supertips för fönsterputsning som gör processen enklare och effektivare!

Om fönsterputsning

Oavsett om du bor i lägenhet, andelsbostad, sommarhus eller villa har du fönster som behöver putsas då och då. De flesta av oss väntar med att polera dem tills de är väldigt smutsiga, men i själva verket gör vi oss själva en otjänst om vi gör det sällan.

I Sverige har vi ett klimat där det ofta regnar, och därför är vädret något som verkligen påverkar våra fönster. Och det ska man ta hänsyn till när vi putsar dem.

Vissa polerar dem flitigt själva, andra anförtror arbetet åt professionella fönsterputsare, som Malmö Fönsterputsning, som är mycket populära. Men om du gör det själv, så bör du använda dig av följande tips, som kommer från erfarna fönsterputsare från sajten magdasfönsterputs.se:

Bra tips för rena fönster

1. Börja med att ta bort all smuts, jord och andra partiklar från fönstret med en mjuk kvast eller dammsugare. Detta är viktigt så att du inte sprider smuts på dina fönster när du putsar dem. Speciellt om man ska städa utomhus då det ofta kan finnas spindelnät runt fönstren.

2. Använd en trasa indränkt i varmt vatten och ett milt rengöringsmedel för att rengöra fönstrets glasyta. Tryck inte för hårt eftersom det kan repa glaset. Gör din egen fönsterblandning av vatten och diskmedel, eventuellt lite vinäger om dina fönster är mycket kalkavlagringar.

3. Torka av fönstret med antingen en skrapa och torka sedan av med en handduk, var noga med att inte lämna ränder. Det kräver rätt teknik för att undvika ränder, men det krävs också en bra skrapa, då det är stor skillnad på en billig och en “dyr” skrapa. Använd en luddfri trasa för att torka av kanterna när du är klar.

4. Håll utkik efter eventuella fläckiga avlagringar som kan ha blivit kvar – dessa kan enkelt tas bort med en blandning av vinäger och vatten.

5. När dina fönster är rena och torra kan du applicera ett vax eller polish för att ge extra skydd mot smuts, damm och regnvatten. Detta är särskilt viktigt om du har fönsterkarmar i trä, eftersom de är mer utsatta för slitage än andra material.

Dessa tips bör hjälpa till att göra den svåra uppgiften med fönsterputsning mycket enklare och effektivare! Att rengöra dina fönster regelbundet kommer att se till att ditt hem förblir ljust, luftigt och inbjudande i många år framöver!