Tjäna pengar genom samarbeten och promoting


Samarbeten kan generera stora summor pengar

I dagens samhälle finns det många olika alternativ att tjäna pengar. Förr i tiden gällde det främst att sälja varor eller producera varor som man sedan säljer vidare till återförsäljare. Numera kan man tjäna stora summor pengar på att bara visa upp produkter och tjänster. Denna bransch har växt enormt senare tiden, nämligen influencer branschen. Att vara en influenser innebär att man arbetar med sociala medier som sina plattformar. Det går till så att ett företag kontaktar en person som har många följare på sina plattformar, exempelvis Instagram, youtube eller sin blogg. Företaget erbjuder då en viss summa beroende på hur stora plattformarna är, gentemot att personen ska visa upp och tipsa om företagets produkter. Ju större influencern är och desto fler följare den har på sina plattformar så är oftast samarbetet mer seriöst. För att det ska vara trovärdigt att personen som rekommenderar produkterna verkligen menar det och inte gör det för pengar, så brukar ofta personen i fråga använda sig av produkterna ett tag innan hen gör reklam för de, så att de kan ge en ärlig uppfattning och komma med konkreta saker som produkten eller tjänsten gör bra. Det är viktigt att personen i fråga använder produkten eller tjänsten själv, då vissa personer exempelvis gjort reklam för online casino fast att de aldrig spelar det, smink fast att de knappt använder de eller ett klädmärke de aldrig köpt något plagg ifrån. Detta gör såklart att reklamen blir mindre trovärdig. 

Att vara influenser är ett av de mest eftertraktade jobben på marknaden. Det fantastiska med detta jobb är att det inte krävs en viss utbildning, utan i princip vem som helst kan bli det. Dock är det inte speciellt enkelt att komma dit exempelvis Bianca Ingrosso är. Hon har slitit hårt för att få bra innehåll på sina kanaler, för att komma med kreativa idéer som får hennes plattformar att växa. Till en början var hon ensam och gjorde allt jobb och kontakt med företag själv, men i takt med att hon blev större på sociala medier anställde hon sig en agent och en koordinator som gör pappersarbetet och sköter kontakten med företagen hon samarbetar med. I och med att Bianca, som vi tar som exempel, har så många följare så får hon otroligt bra betalt för sina samarbeten. Dessutom får hon mycket gratis produkter skickade till sig så hon behöver inte heller lägga så mycket pengar på kläder, smink och liknande. Det har också blivit vanligt att resebolag väljer att samarbeta med influencers, så att de bjuder på en resa gentemot att personen ska lägga upp bilder från resan och göra reklam för resebyrån. Att göra reklam via influensers är det mest effektiva sättet att marknadsföra sig för tillfället. Dock är det viktigt som företag att man är noga med vilken person man gör samarbetet med, för vissa influensers kan ha dåligt rykte och då vill man såklart inte att ens företag ska bli associerat med det. Dessutom är det viktigt att samarbetet framstår som att det är genuint, annars kommer kunderna inte lockas åt det om det framstår som att personen bara säger de bra sakerna för att få betalt.

Hur ska du gå till väga för att kunna tjäna dessa pengar?

Det är mångas dröm att kunna leva detta liv när man endast behöver uppdatera sina plattformar, få kläder skickade till sig samtidigt som man tjänar stora pengar på det. Dock är vägen dit inte lika enkel som den verkar. Först och främst bör du skaffa dig 2-3 plattformar där du uppdaterar kontinuerligt. Hitta en balansgång med hur ofta du uppdaterar, för om du uppdaterar för ofta kommer folk snabbt tröttna på dig såvida du ej har jättebra content varje gång. Om du uppdatera för sällan kommer folk glömma bort dig och tappa intresset, så de är en hårfin balansgång på hur mycket man bör uppdatera. Det finns inget riktigt tillvägagångssätt man kan följa till punkt och pricka för att kunna arbeta som en influencer. Däremot är det viktig att man är sig själv så man inte börjar med att verka som någon annan och sedan måste hålla den masken under hela sin karriär. Det blir även mer äkta och enklare om man är sig själv, vågar bjuda på sig själv och komma med idéer som ingen tidigare har gjort. Det är just det här som utmärker de personerna som lyckats bra i denna bransch, att de kommer med nya, kreativa idéer samtidigt som de bjuder på sig själva. Tänk dig att du vill vara den som du själv skulle tycka var underhållande.