Tjäna pengar på online trading


Om du läser denna artikel är du kanske inte redan en van investerare. Sannolikheten är förmodligen större att du är väldigt ny i gemet. Men lugn, aktiemarknaden är inte så svår att förstå som det verkar! Om man är ny kan det kännas överväldigande och komplicerat, men när du väl lärt dig grunderna är marknaden inte så skrämmande längre.

En stor fördel med att följa aktiemarknadens utveckling är att man blir väldigt allmänbildad. Men det är så klart inte den största anledningen till att lära sig, det är givetvis avkastningen. Hur mycket du kommer tjäna beror helt och hållet på din kunskap och erfarenhet. Vilka fördelar finns då med investeringar?

  • Allmänbildande
  • Bra avkastning
  • Ränta-på-ränta-effekten

Vad är en aktie och var handlas de?

En aktie är egentligen en pytteliten del av ett bolag. En person som äger aktier kallas aktieägare. En aktieägare investerar vanligtvis i en aktie för att man tror att bolagets värde kommer öka med tiden. För att räkna ut bolagets värde tar du aktiepriset gånger antalet aktier. Om ett bolag har 10 000 aktier och varje aktie kostar 100 kr är alltså bolaget värt 1 000 000 kr. Priset på en aktie bestäms av marknaden, och påverkas av ett antal olika faktorer, bland annat hur bolagets ekonomi och tillväxt har sett ut tidigare men även hur marknaden tror att bolaget kommer att utvecklas.

Om ett bolag växer snabbt eller har en bra affärsidé är marknaden villig att betala mer. Vilka är då “marknaden”? Marknaden består av alla andra som köper eller säljer aktier. För att köpa en aktie till ett visst pris behöver du alltså hitta någon som är villig att sälja aktien till det priset och vice versa. Givetvis behöver du inte gå runt och leta efter denne person själv, detta görs via en aktiemäklare. Alla aktiebolag är inte tillgängliga att köpa och sälja genom nätmäklare. För att kunna handla med en viss aktie måste den vara noterad på en marknadsplats. I Sverige finns till exempel Nasdaq, First North och Nordic MTF.

Hur tjänar man pengar på online trading och vad är ränta-på-ränta-effekten?

Du tjänar pengar genom att köpa billigt och sälja dyrt. Detta är givetvis lättare sagt än gjort. Det finns flera olika sorters strategier man kan följa, allt från att bygga upp en utdelningsportfölj till att sitta med day trading. Att lyckas med day trading är tidskrävande, men avkastningen kan bli väldigt hög. Utöver det självklara, det vill säga att köpa aktier billigt och sälja dyrt, kan man syssla med blankning. Blankning betyder enkelt förklarat att du lånar någons aktie, säljer den för att köpa och lämna tillbaka aktien vid ett senare tillfälle. Din avkastning blir mellanskillnaden. Du blankar en aktie när du tror att aktiepriset kommer att minska.

Hur mycket kan du då tjäna på detta? Det beror givetvis på hur mycket tid, kunskap och pengar du har. Det kommer vara tidskrävande att bli duktig, men avkastningen följer därefter. Det ryktas att Albert Einstein har kallat ränta-på-ränta-effekten det åttonde underverket. Effekten förklarar helt enkelt att du får avkastning på din avkastning, se det som en snöboll som sätts i rullning. Snittavkastningen på Stockholmsbörsen har varit 11 % om året. Om du börjar med 10 000 kronor, sparar 1 500 kronor i månaden och får 11 % avkastning om året, kommer du efter 25 år ha tjänat ihop 2 421 840 kronor.

Sammanfattning

Du måste givetvis vara medveten om att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Det finns alltså alltid en risk att förlora pengar, men dessa förluster går att begränsa. Online trading är inte som en jackpott som delar ut pengar direkt, men att lära dig investera kan bli det bästa beslutet i ditt liv. Du blir inte bara allmänbildad, utan kan också tjäna väldigt mycket pengar på det. Att lära dig investera kan kännas överväldigande, då det är ett stort område med mycket nya termer och begrepp. Det bästa du kan göra är helt enkelt att börja smått och prova dig fram. Lycka till!