Tjäna pengar på din blogg eller Youtube-kanal


kan börja tjäna pengar på det sättet? Det finns en del olika sätt som du kan gå tillväga men det viktigaste är förstås att hitta en intressant nisch som gör att folk börjar följa just dig. Läsare och prenumeranter är det första steget mot att tjäna extra pengar, så det gäller att hitta ett ämne som intresserar folk och som givetvis även intresserar dig. Vi kommer i denna artikel ge dig tips på hur du kan tjäna pengar på din blogg eller Youtube-kanal.

  • Hitta ett bra ämne som intresserar folk
  • Få läsare att hitta till dig och börja följa dig

Hur du tjänar pengar på att blogga

Det finns flera olika sätt att börja tjäna pengar på sin blogg. Att driva en blogg tar mycket tid och kräver en hel del arbete, därför är det bra att kunna tjäna pengar på den. Ett av sättet du kan tjäna pengar på din blogg är genom att få så pass många följare att du kan bli en influencer, det vill säga någon som har ett inflytande. Många företag arbetar med så kallade influencers för att marknadsföra sina produkter. När det kommer till att tjäna pengar på bloggen är reklam alltid ett bra första steg. Det är reklamen som gör att många kan fortsätta blogga.

Då du som bloggare vet vilken målgrupp som läser dina inlägg kan du enkelt veta vilken reklam som intresserar dina läsare. Du kan sedan betalas på olika sätt, till exempel via antalet visningar eller antalet klick på reklamlänken. Det finns också alternativet att blogga för en tidning eller digital plattform. Då slipper du ofta mycket tekniskt arbete och att tänka på reklam och kan istället lägga mer fokus på innehållet i din blogg. Andra sätt att tjäna pengar på din blogg är genom så kallade affiliate-länkar eller sponsrade inlägg och samarbeten med olika företag som du gillar.

Att tjäna pengar som youtuber

Innan du kan börja tjäna pengar på Youtube behöver du ha prenumeranter och tittare på dina videor. Om du inte har en intresserad publik är det inte särskilt troligt att du kan tjäna pengar på din Youtube-kanal. När du väl har fått prenumeranter och visningar kan du börja tänka på hur du ska tjäna pengar. Sedan är det dags att gå med i Youtubes partnerprogram. För att kunna ansöka om det måste du ha minst 1 000 prenumeranter på din kanal och minst 4 000 offentliga visningstimmar under det senaste året. När du sedan blir godkänd för partnerprogrammet finns det olika sätt att tjäna pengar på din kanal.

Annonser är ett av sätten där du kan tjäna pengar på Youtube. Dina videor måste då ha ett innehåll som är annonsvänligt. Ett annat sätt är kanalmedlemskap där dina tittare betalar varje månad för att få förmåner som andra tittare inte får. Du kan också sälja produkter som passar din kanal, till exempel kläder. Du kan även tjäna pengar genom att samarbeta med varumärken. Många företag vill kunna rikta sina produkter till en viss målgrupp och kanske är många av dina följare i just den målgruppen. Du kan också tjäna pengar genom Youtube Premium, då dessa pengar delas ut mellan kanaler beroende på hur många tittare du har.

Sammanfattning

Det finns flera olika sätt att tjäna pengar både via din blogg och din Youtube-kanal. Det viktigaste är att du först skaffar följare/prenumeranter, eftersom det är på så sätt din kanal blir intressant för annonsörer. Annonser kan ge dig bra inkomster om du har tillräckligt många läsare eller tittare. Du kan också samarbeta med varumärken eller tjäna pengar genom affiliate-länkar. Att tjäna pengar på en blogg eller en Youtube-kanal fungerar lite olika, vilket vi har beskrivit här ovan. Om du har tid och ork att bygga upp en portal som är intressant för en viss grupp människor kan du tjäna en hel del pengar på det!